Heeft u nog (oude) APS negatieven?

Vaak blijven deze ergens onder in een la liggen en kunt u zo uw kostbare herinneringen niet meer delen met rest van de familie. Ook zijn de foto’s / kaarten e.d. onderhevig aan kwaliteitsverlies.

Door dit fotomateriaal te laten digitaliseren creëert u direct een veilige back-up van deze dierbare herinneringen. Tevens kunt u ze als digitale afbeeldingen, via de mail of social media, eenvoudig delen met familie, vrienden en/of kennissen. Daarnaast kunt u met deze digitale afbeeldingen een prachtig nieuw (digitaal)fotoboek maken, ideaal als u meerdere kinderen heeft.

Wij kunnen uw APS negatieven professioneel voor u inscannen. Als u de rekjes, dozen, insteekhoezen etc. waarin ze zitten duidelijk van een naam of nummer voorziet, dan nemen wij deze over en houden we deze volgorde aan.

U kunt gemakkelijk de kosten berekenen met onze prijscalculator.

Prijzen

Hieronder een overzicht van de tarieven die wij hanteren.

Wij hanteren geen minimum aantal dia’s/negatieven/foto’s per opdracht. Wel hanteren wel eenmalig per opdracht instelkosten voor het overzetten van dit type materiaal.

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW.

Bereken zelf uw prijs met onze prijscalculator.

Omschrijving per opdracht
Instelkosten per overzetopdracht dia’s / negatieven / foto’s € 7,50
Proefscan Gratis

APS Negatieven (16x30mm)

Aantal stuks 1500DPI (2 MP) 3000DPI (7MP)
Minder dan 199 stuks € 0,49 € 0,58
200 tussen 499 stuks € 0,44 € 0,49
Meer dan 500 stuks € 0,35 € 0,44

Techniek

Advanced Photo System (APS) negatieven op strook (met een formaat van 16x30mm) zitten altijd in de cassettes waarin ze ook in het fototoestel zaten. De APS rolletjes bestaan in lengtes van 15, 25 en 40 afbeeldingen. Onze scanner opent de cassette, rolt de film automatisch de scanner in, scant deze, rolt het weer op en sluit de cassette. In alle gevallen worden de foto’s op kleur, belichting, stof en krasjes gecorrigeerd.

Indien de APS cassette niet automatisch ingelezen kan worden (bijv door knik in het negatief), dan wordt de negatiefstrook uit de cassette gehaald en handmatig ingescand. Voor zo’n defecte cassette wordt €0,50 per opname in rekening gebracht.

De negatieven worden omgezet naar digitale (positieve) foto’s. Per aangeleverde cassette kunt u een naam opgeven en deze gebruiken we als mapnaam op de CD of DVD. We scannen naar JPEG formaat en alle fotootjes krijgen een volgnummer als bestandsnaam.

De prijs is per afbeelding. Een rolletje wordt alltijd in zijn geheel ingescand.

Veelgestelde Vragen – APS negatieven digitaliseren

Hoeveel minuten film staan er op mijn filmrollen?

Dat hangt af van een aantal factoren: onder andere het aantal beeldjes per seconde (18 of 24), of het normaal 8 of Super8 is, en dergelijke. Hieronder de tabel voor het meest gebruikte formaat (18 beeldjes per seconde en Super8):
Diameter spoel Aantal minuten
7 centimeter 3,5 minuten
13 centimeter 14 minuten
18 centimeter 28 minuten
21 centimeter 40 minuten
25 centimeter 53 minuten
Klik hier voor de complete tabel met de looptijd van films.

Ik wil, voordat ik mijn films laat overzetten, eerst nog mijn films bekijken, echter het een en ander is defect. Kunt u filmprojectoren repareren of benodigdheden leveren?

Ja, onze reparatieafdeling is gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van uw film of diaprojector. Zie onze onderdelenzoeker voor welke onderdelen bij uw projector horen. De meeste onderdelen zijn in onze webwinkel te vinden. Tevens vindt u hier filmplakkers, filmspoelen, filmdozen, filmreiniger, etc.

Welk soort smalfilm heb ik?

Soort smalfilm

Klik hier voor nog betere voorbeelden van single-8/super-8, normal-8, 9.5mm en 16mm films.
Voor meer gedetailleerde informatie over typen smalfilm: www.filmcollector.nl.

Kan ik een projector of filmviewer huren zodat ik kan kijken welke films ik wil laten overzetten?

Jazeker. Wij verhuren en verkopen filmviewers en filmprojectoren.

Wat te doen met verzuurde films?

Iemand vertelde me dat als ik een verzuurde film door mijn projector haal en daarna een niet verzuurde film, de niet verzuurde film kan verzuren. Is dat waar? Is een verzuurde film besmettelijk? Is er iets aan te doen, zoals de film reinigen?

Ja, dat is zeker een risico. Als een film verzuurd is (acetata decay, vinegar syndrome) dan komt de stof “acetic acid” vrij (ruikt naar azijn). Deze stof kan andere films aantasten. Het reinigen van films met het vinegar syndrome helpt niet.

Het verval van de film kan afgeremd worden door de film op een koude plaats te bewaren (liefst in de vriezer). Tevens kunnen hiervoor speciale zakjes in de filmblikken gedaan worden die het verzuringsproces afremmen: Kodak Molecular Sieve.
Het beste is om deze film direct te kopieren of te digitaliseren.

Zie voor meer informatie, de film preservation guide (Engels).

Loont het om zelf mijn smalfilms op DVD te zetten?

Zelf overzetten van uw 8mm smalfilms is mogelijk. Echter de kwaliteit die hiermee gehaald wordt is aanmerkelijk minder dan als het professioneel gedaan wordt. Voor meer informatie over het zelf overzetten van smalfilms, zie onze pagina over zelf uw films overzetten.

Kan ik nog dubbel8 / super8 / 16mm films kopen?

Jazeker! Kodak heeft zelfs in 2018 nieuwe Kodak Reversal color film ge-herintroduceerd. In Nederland kunt u hiervoor bij super8.nl terecht.

Kan ik achteraf de overgezette film nog (laten) bewerken?

Jazeker, u kunt zelf uw film verder bewerken. Meer info: Bewerken van video bestanden – met gratis software.

Ook kunnen wij het nabewerken van de film voor u doen. In overleg kunnen we dan o.a.: de volgorde van filmpjes wijzigen, stukken eruit knippen, muziek erbij zetten e.d.

Kan ik ook een proefscan aanvragen?

Ja dat kan. Vraag hier uw gratis proefscan aan.

Kan ik nog super8 films laten ontwikkelen?

Jazeker, dat kan nog gedaan worden. Er is nog een aantal gespecialiseerde laboratoria die dit doen. Wij werken zelf samen met super8.nl. Bij nieuw geschoten films is dit nog heel betaalbaar!

Bij overjarige films kan dit ook nog wel, alleen is het wel wat duurder (reken op ongeveer 60 tot 80 per filmpje). Ook zal de kwaliteit hiervan over het algemeen minder goed zijn. Deze filmpjes kunnen vaak alleen nog maar in zwart/wit ontwikkeld worden. Door het lange liggen van de niet ontwikkelde film worden de beelden vaak erg vaag.

Bij het kopiëren van grote bestanden krijg ik een foutmelding

Wat meestal het probleem is als er een groot video-bestand niet gekopiërd kan worden is dat het bestandssysteem van de harddisk of USB-stick nog in FAT32 staat. Bestanden die groter zijn dan 4GB kunnen niet worden opgeslagen op een FAT32 volume. Het formatteren van de flash drive in het exFAT of NTFS bestandsysteem zal dit probleem oplossen.

Meer info hierover vind u:

Meer vragen?

Laat het ons weten via het contactformulier

AlgemeenDigitaliserenReparatieWebwinkel