Heeft u nog oude smalfilm liggen die u graag zelf wilt overzetten?

Zelf overzetten van uw 8mm smalfilms is mogelijk. Echter de kwaliteit die hiermee gehaald wordt is aanmerkelijk minder dan wanneer het professioneel gedaan wordt. Hieronder zetten we de verschillende manieren voor het overzetten uiteen en geven nog wat tips wat u nodig heeft voor het zelf overzetten en welke apparatuur u daarvoor nodig heeft.

Een video die de verschillende manieren van digitalisatie laat zien kunt u rechts hiervan bekijken. Er zijn ook ondertitels beschikbaar in het Nederlands en Engels. Deze kunt u aan- of uitzetten met de ondertitels knop links van de instellingenknop. De taal kunt u aanpassen bij de instellingen. Het transcript van de verschillende methoden is hieronder te vinden.

1. Afspelen en opnemen van scherm

Dit is meest eenvoudige manier. Met uw projector de film projecteren op een scherm en met een camera opnemen. Wat opvalt is dat het beeld niet stabiel is en er veel flikkering is. Dit is op te lossen door de snelheid van de projector zo aan te passen dat deze overeenkomt met de snelheid van de camera.

Benodigdheden

Tafelscherm

Owlenz 81×61cm (€?)
Reflecta 81×61cm (€?)

Camera

2. Snelheid projector aanpassen van camera

Er van uitgaande dat u een PAL camera gebruikt die 25 of 50 beelden per seconde opneemt, dient de projector op 16 2/3 beelden per seconde te lopen. super8 projectoren hebben een 3- vlinder-systeem. Dat wil zeggen dat ieder beeld 3 keer kort getoond wordt. 3 x 16 2/3 is 50 beeldjes per seconde, hetgeen synchroon loopt met de camera.

Sommige high-end projectoren, zoals de Elmo GS-1200 kunnen al ingesteld worden op 16,66 beelden per seconde. Andere projectoren kunnen gemodificeerd worden zodat de snelheid ook op 16 2/3 beelden per seconde in te stellen is. Voor diverse projectoren verkopen wij ombouwsetjes hiervoor. Ook kunnen wij in onze werkplaats de benodigde aanpassingen uitvoeren aan uw projector. Let op: niet alle projectoren zijn geschikt om om te bouwen.

In dit voorbeeld gebruiken we een Bauer T502 die omgebouwd is met een variabele snelheidsregeling.

Voor de juiste snelheid in te stellen, gebruiken we een snelheidsmeter. Om de projector in te stellen op 16 2/3 beelden per seconde, dient de meter 100 (x10 rpm) aan te geven.

U ziet nu dat het beeld veel stabieler weergegeven wordt. Bij de deze manier van omzetten word het beeld echter niet recht weergegeven. Dit komt doordat de camera niet in één lijn staat met de filmprojector en hierdoor een vertekening optreed in het beeld. Dit is op te lossen door het gebruik van een telescreen met ingebouwde spiegel.

Benodigdheden

Hiervoor is een filmprojector nodig waarvan de snelheid ingesteld kan worden op 16 2/3 beelden per seconde. Er zijn eigenlijk 2 groepen filmprojectoren met traploosregelbare snelheid:

Analoog regelbaar

Hier zit er geen electronische sturing in. De snelheid wordt bepaald door de hoeveelheid stroom die motor krijgt. Dit werkt, alleen is hierbij de snelheid niet constant. Als de projector warmer wordt, of als de kracht op de spoel verandert (bijvoorbeeld als de film een stuk afgespeeld is) dan kan de snelheid wat gaan variëren. Het zal dus in de praktijk nodig zijn om tijdens het overzetten regelmatig de snelheid een klein beetje aan te passen.

Een voorbeeld van een analoog traploos regelbare projector is de Elmo GP-E projector.

Digitaal regelbaar

Hier zit electronische sturing in met terugkoppeling. Deze terugkoppeling zorgt ervoor dat de projector precies gelijk blijft lopen. Een voorbeeld van zo’n projector is de Braun Visacustic 2000. Er zijn echter niet veel projectoren die 16,66 beeldjes per seconde met electronische terugkoppeling hebben. Ook zijn dit type projectoren vaak erg duur. Wij hebben echter de nodige electronische ombouwsets ontwikkeld om dit mogelijk te maken.

Ombouwsets

Indien uw projector geen regelbare snelheid heeft, dan is het vaak mogelijk om dit met wat aanpassingen in de elektronica te modificeren. Wij verkopen hiervoor ombouwsets. Ook kunnen wij deze aanpassing voor u doen. Deze ombouwsets hebben we nu:

Ombouwset Om de snelheid elektronisch traploos te kunnen regelen

Bauer T502/T5010/T525/T610

Elmo ST-600/SC-18

Eumig RS-3000

Noris

Getest in:

– Noris Norisound 110
– Noris Norisound 810
– Noris Record 200 SM
– Noris Record 324
– Noris Record SM3

De snelheid van de projector kan gemeten worden met het volgende apparaatje:

Snelheidsmeter Projector

RPM Check DT-2234C+ (€?)

3. Opnemen van telescreen

Bij het gebruik van een telescreen staat het beeld recht voor de camera. Ook is hier duidelijk dat de beeldkwaliteit al beter wordt dan bij rechstreeks van het scherm opnemen. Een probleem is echter wel dat er een duidelijke hotspot (overbelichting in het midden) aanwezig is. De 150W halogeenlamp in de projector geeft te veel licht bij gebruik van een telescreen.

Benodigdheden

Telescreen

Hama 3012 daglichtscherm (€?)

4. Dimbare LED verlichting

Door gebruik te maken van een regelbare LED verlichting kunnen we de lichtintensiteit beter afstemmen voor gebruik van een telescreen. Tevens kunnen hiermee overbelichte of donkere stukken film beter overgezet worden. Door de lichtintensiteit goed te regelen, is de hotspot een stuk minder hierbij. Deze manier van overzetten geeft al een redelijke beeld. Echter dit komt niet in de buurt in vergelijking met het beeld-voor-beeld laten scannen met een professionele filmscanner.

Benodigdheden

Voor het overzetten van films is het belangrijk dat de intensiteit van de lamp geregeld kan worden. Bij donkere stukken film moet er extra licht gebruikt worden en bij licht stukken film moet het licht teruggereld kunnen worden.

Voor een filmprojector waar een koudespiegellamp in zit, raden we de volgende dimbare LED lamp aan:

Dimbare LED Projectorlamp

LED 2900 lm (€?)

5. Professioneel inscannen (HD en HD+BV)

Hierbij de resultaten als u het door Van Eck Video Services laat inscannen. Links zonder beeldverbeteringen en rechts met beeldverbeteringen.

Zie hieronder een aantal 8mm voorbeeldscans met en zonder verbeteringen.

Verschil HD/SD met en zonder beeldverbeteringen

Beeldverberingen

Schimmelverwijdering

Difference HD/SD with and without image enhancement

Image enhancement

Mould removal

Geluid

Indien de films geluid bevatten zijn er drie manieren om deze over te kunnen zetten:

Overnemen uit de speakers van de projector

Met de microfoon van de camera. Dit is de meeste eenvoudige manier , echter zitten er hier een aantal nadelen aan: alle omgevingsgeluiden in de ruimte en het geluid van de projector worden ook geregistreed. Tevens is er een groot kwaliteitsverlies

Geluid rechtreeks vanaf de projector naar de geluidsingang van de computer

Hier is geen kwaliteitsverlies en ook de omgevingsgeluiden worden worden niet geregisteerd. Het nadeel van deze manier is dat het video signaal en audio signaal apart zijn en het sychroniseren van beeld en geluid vergt een extra stap in de nabewerking van het beeld en geluid. Hiervoor zijn deze kabels vaak geschikt:

Geluid van de projector naar microfoon camera

Dit is de beste manier. Het beeld en geluid komt synchroon aan op de camera. Achteraf hoeft het geluid niet meer gesychroniseerd te worden met het beeld. Wat hierbij wel belangrijk is , is het gebruik van een audio verzwakker. De impedantie van het uitgang signaal van de filmprojector is te hoog voor de microfoon ingang van de camera. De audio verzakker lost dit probleem op. Naast bovenstaande twee kabels, dient er een verzwakker gebruikt te worden. Bijvoorbeeld de Nedis Karaokemixerset. Belangrijk is om de sterkte van het signaal met de volumeknop hiervan goed in te regelen zodat deze niet overstemd, maar ook niet te zwak is. Hierbij een foto van de manier van aansluiten daarvan:

 

Camera instellingen

Belangrijk is dat u uw camera met handmatige instellingen instelt. Als dit niet gedaan wordt, dan zie je dat de camera constant probeert scherp te stellen. Dus de belichting, diafragma en de focus met de hand instellen.

De beelden van de camera kunnen dan vanaf de camera op de computer worden overgezet voor nabewerking en export naar bestanden, DVD, of Blu-rays.

Nabewerking

Nadat de video is opgenomen met de camera zijn er nog een aantal nabewerkingsstappen nodig. De belangrijkste is de correctie van de snelheid. De snelheid waarmee de films opgenomen is met de 8mm filmcamera kan afwijken van de snelheid waarmee het gedigitaliseerd is. De formule om de juiste snelheidscorrectie uit te rekenen is:

\(\hspace{2em}100 \times \frac{\text{oorspronkelijke snelheid}}{\text{gedigitaliseerde snelheid}} \%\)

 

Bijvoorbeeld een filmpje die oorsponkelijk opgenomen is op 18 beelden per seconde en gedigitaliseerd is op 16,66 beelden per seconden diet gecorrigeerd to worden met een factor 108%.

Tabel met veelvoorkomende snelheden bij

originele snelheid digitalisatie snelheid omrekenfactor
16 16,666 96 %
18 16,666 108 %
24 16,666 144 %

We hopen u hiermee voldoende achtergrond informatie gegevens te hebben, zodat u voor uw situatie de beste keuze kunt maken.

Mocht u nog vragen hebben, wij kunnen u advies geven op maat. Bel of E-mail ons gerust!

Niet alleen kunt u bij ons terecht als u uw films professioneel wil laten digitaliseren, tevens kunnen wij alle benodigde onderdelen leveren voor als u zelf uw films wilt overzetten:

 • Telescreen daglicht schermen
 • Glasscreens
 • Filmprojectoren
 • Snaren voor filmprojectoren
 • Lampen voor filmprojectoren
 • Plakpersen
 • Filmplakkers of filmkit
 • Aanloopstroken
 • Film Reiniging
 • Spoelen
 • Reparatie en onderhoud voor filmprojectoren
 • Link naar onze webwinkel

Zelf leveren wij geen filmscanners. Hiervoor kunnen we u verwijzen naar onder andere de volgende firma’s: De Filmfabriek, Arri, DeBrie en MWA.

Veelgestelde Vragen – Zelf smalfilm digitaliseren

No FAQs Found

Meer vragen?

Laat het ons weten via het contactformulier