Wat zijn video codecs?

Video bestanden worden op een bepaalde manier opgeslagen als een verzameling 1-en en 0-en. Als van iedere pixel apart de hele kleurinformatie opgeslagen wordt, dan krijg je een bestand dat niet gecompromeerd is (uncompressed). Dit zijn zeer grote bestanden die erg duur zijn om op te slaan en op weinig systemen goed af te spelen zijn. In de praktijk wordt video daarom bijna altijd gecomprimeerd. Dit resulteert in veel kleine bestanden die minder ruimte (dus kosten) in beslag nemen. Een video codec definieert de manier waarin video bestanden gecomprimeerd zijn.

Codecs zijn continu in ontwikkeling. Hierbij het overzicht van de meeste populaire codecs op dit moment voor video en film.

Om te kunnen testen of uw gebruikte video bewerkingsprogramma of apparatuur zoals uw smart-TV een bepaalde codec af kan spelen heb ik tevens van iedere genoemde codec een stukje voorbeeld video toegevoegd in het voorbeeld codec pack dat u kunt downloaden.

H.264 en ProRes

Op dit moment raden wij deze de volgende twee codecs aan: H.264 en ProRes.

H.264 is bedoeld voor videodistributie/aflevering, terwijl ProRes bedoeld is voor post-productie. Als u een eenvoudige bewerking wilt uitvoeren of een video wilt afspelen, kunt u H.264 gebruiken, maar als u een zware bewerking wilt uitvoeren met veel overgangen, effecten, lagen en kleuraanpassing, kunt u het beste ProRes gebruiken.

ProRes is bedoelt voor video professionals als intermediate formaat en niet bedoelt voor het kunnen afpelen. Veel apparatuur zoals TVs kunnen niet overweg met ProRes!

Van Eck Video Services levert standaard H.264. Indien u een ander formaat wilt heben (zoals ProRes kunt u dit aangeven).

 

 

 

 

Bitrate / bestandsgrootte overzicht

Formaat H264 Bit rate (mb/sec) H264 GB/uur Prores 422 HQ Bit rate (mb/sec) Prores 422 HQ GB/uur
SD video (720×576) 7 3 30 13
HD film (1920×1080) 19 9 100 45
4K film (3840×2160) 80 38 230 100

Codec voorbeeld download

Indien u wilt verifiëren, of uw video-montage programma een codec goed in kan lezen, kunt U ons codec voorbeeld pakket (van-eck-codec-pack-v3.zip) (1.7 GB) downloaden.

Beschrijving codecs: codec-overview3.pdf

Dit pakket bevat van de bovengenoemde codecs een videofragment van 30 seconden.

Meer vragen?

Laat het ons weten via het contactformulier