Tarieven      Contact      Openingstijden      Bestellen      Over ons      Nieuws      Referenties

Zelf video digitaliseren

Naast een stuk dienstverlening die wij bieden voor het overzetten / digitaliseren van oude video banden leveren wij ook artikelen en advies als u dit zelf wilt gaan doen.

Hierbij een beschrijving voor het zelf digitaliseren van uw oude video tapes. Deze beschrijving is een samenvatting, met links naar waar bepaalde materialen verkrijgbaar zijn. Deze beschrijving is niet uitputtend, maar een manier om kost-efficient toch nog een redelijke kwaliteit overzetting te krijgen. Apparatuur zoals dure timebase correctors om de kwaliteit beter te krijgen is niet meegenomen in deze beschrijving.

Overzicht stappen:
1) Heen en weer spoelen materiaal
2) Schoonmaken / repareren
3) Apparatuur aansluiten
4) Schoonmaken koppen videorecorder
5) Testen opstelling
6) Afspelen op video player en opnemen op de computer
7) Nabewerking
8) Op media zetten

1. Heen- en weer spoelen materiaal

Banden dienen regelmatig heen en weer gespoeld te worden om het tegengaan van verkleving te voorkomen. In ieder geval voor het digitaliseren dienen de tapes heen en weer gespoeld te worden. Dit is ondermeer belangrijk om te constateren of de band niet verkleefd is. Maak bij voorkeur gebruik van een tape rewinder. Deze zijn hiervoor speciaal gemaakt en hebben over het algemeen meer kracht dan normale video recorders. Deze tape rewinders worden niet meer nieuw gemaakt, maar zijn nog wel op plaatsen zoals ebay te krijgen.

2. Schoonmaken / repareren

Voordat een tape afgespeeld kan worden, is het belangrijk dat deze niet gebroken is of vuil is. Ook kan er een mechanisch defect zijn aan de tapebehuizing. Deze reparaties en schoonmaken is specialisten-werk en kan het beste uitbesteed worden. Indien alleen de tape gebroken is, is deze vaak nog wel tamelijk eenvoudig te repareren door het gebruik van plakband. Zorg ervoor dat de plakband aan de kant van de tape loopt die niet langs de kop gaat en dat het plakband niet uitsteekt aan de zijkant van de videoband.

3. Apparatuur aansluiten / testen

Doel hiervan is een volledige setup van appartuur gereed te maken voordat de banden ermee overgezet kunnen worden. Een veelgebruikte setup is als volgt:

videorecorder -> time base corrector ->T capture device -> PC

Uit de videorecorder komen analoge signalen voor beeld en geluid. Meestal is dit voor video: composite, scart of s-video. Audio is meestal via een tulp plug of via de scart-aansluiting. De beste kwaliteit, voor het beeld, haalt u met de s-video aansluiting en daarna de Scart. De composite aansluiting levert de minste kwaliteit op.

Tussen de videorecorder en capture device wordt vaak een time base corrector (TBC) gebruikt. Een TBC zorgt ervoor dat zo veel mogelijk fouten en instabiliteiten in het videosignaal verbeterd worden. Met name voor wat oudere videobanden is dit vaak een must.

Met de juiste kabels sluit u de videorecorder (of timebase corrector) aan op een capture device. Dit apparaat zet het analoge signaal om naar een digitaal signaal. Er zijn externe capture devices. Deze sluit u weer aan via een digitale verbinding met de PC. Bijvoorbeeld USB3 of Firewire. Tevens zijn er interne capture devices. Deze zitten in de computer ingebouwd en hebben geen extra kabel meer nodig naar de PC.

4. Schoonmaken koppen videorecorder

De koppen van de videorecorder worden vaak vuil bij het afspelen van oudere videobanden. Bij vuile koppen gaat de kwaliteit van de afgespeelde tape snel achteruit. Maak daarom regelmatig de koppen van de videorecorder schoon. Dit kan met speciale reinigingstapes of met video koppen reinigingssticks met alcohol.

5. Testen van opstelling

Nadat alles goed aangesloten is, en de koppen gereinigd zijn, volgt het testen. Gebruik hiervoor banden die niet belangrijk zijn en die van goede kwaliteit zijn. Hoe weet je immers anders of het apparaat goed werkt? Hiervoor zijn speciale test-tapes verkrijgbaar. Ook kan het zijn dat de videorecorder een band "op eet". Het zou zonde zijn als dat met je waardevolle herinneringen zou gebeuren.

6. Afspelen op video player en opnemen op de computer

Nu de banden gereed zijn en de apparaat aangesloten en getest is, volgt het overzetten. Op de PC heeft u software nodig om de digitale signaal te kunnen vastleggen naar computer bestanden zoals DV AVI of H264 bestanden. Op veel capture devices wordt deze software meegeleverd. Ook kunnen veel video-montage pakketten bestanden inlezen.

Zorg voor voldoende schijfruimte en gebruik liefst een aparte harddisk om de bestanden op te nemen (tegengaan van dropped-frames tijdens het capturen). Kies de juiste codecs in het capture-programma. De codecs bepalen de mate van compressie van het video-signaal. Indien U een VHS-C tape gebruikt die U in wilt afspelen in een normale (S)VHS recoder, zijn hierovor speciale adaptor cassettes verkrijgbaar.

Eerst de opname knop op de capture-software op de PC starten en daarna afspelen op de videorecoder.

7. Nabewerking

Nadat de tapes zijn ingelezen en als digitale computerbestanden op de computer staan, kunt u deze gaan nabewerken. Dit kan met een gratis instap software pakket zoals Microsoft Movie Maker. Echter dit is erg beperkt en al snel mis je een hoop functies die in een goed videobewerkingsprogramma wel zitten. Bij het monteren gaat de meeste tijd vaak zitten in het maken van een selectie van de fragmenten die in de film moeten bijven. Vaak is less-is-more. Durf veel fragmenten weg te gooien om zo een interessant stuk video over te houden. Nadat dit gebeurd is, is het toevoegen van muziek, titels en overgangen de kers op de taart. De muziekkeuze is erg belangrijk en bepalend voor de sfeer van het eindresultaat. Een beginnersfout is om veel speciale effecten zoals overgangen te gebruiken, wat erg kan afleiden van de inhoud van de video.

8. Op media zetten

Na de montage dient de video op een medium/drager gezet te worden. In het verleden was CD/DVD de standaard hiervoor. Dit wordt nog steeds gebruikt. Echter kiezen steeds meer mensen ervoor om het rechstreeks als computer-bestand op de slaan op een mediadrager zoals tablet, USB stick, SD kaart of Externe harddisk.

 

Conclusie: Met bovenstaande stappen kunt u zelf uw oude video tapes overzetten. Het leukste stappen zijn de laatste twee (nabewerking en op media zetten). Veel mensen kiezer er daarom voor om de tapes te laten digitaliseren uit te besteden en het monteren zelf te doen.